Oude Meesters

Flora van Rembrandt van Rijn

Flora (Saskia) de vrouw van Rembrandt, anno 2019 op de foto expositie van Ineke Vaasen tijdens Door de bank genomen - Kunstwerk in uitvoering expositie in Laren NH

Flora van Rembrandt anno 2019

Het hedendaagse portret van Flora van Rembrandt van Rijn 

Rembrandt schilderde zijn vrouw Saskia als Flora. Dit schilderij was in 2018 voor het eerst te zien in Nederland in de tentoonstelling Hollandse Meesters in museum de Hermitage in Amsterdam.

Pauline schreef over dit portret:

“Het was een grote verrassing en ze was erg ontroerd. Het portret heeft een mooie plek boven de haard gekregen dus ze kan er volop van genieten en is maar al te trots om het aan iedereen te laten zien!” 

 

Portret van "Flora", Rembrandts vrouw Saskia, dat te zien was in de tentoonstelling Hollandse Meesters in museum de Hermitage in Amsterdam

“Flora” een ontroerend portret

Rembrandt schildert zijn jonge vrouw Saskia als Flora de Romeinse godin van de lente, de jeugd, bloeiende natuur en vruchtbaarheid. Met haar linker hand houdt ze de plooien van haar mantel bijeen; misschien een toespeling op een eventuele zwangerschap….

Rembrandt hield van zijn vrouw en had haar graag als model. Hij hulde haar vaak in schitterende zijden gewaden en kostbaar brokaat. Met die stoffen, die hij in zijn atelier bewaarde, doste hij haar uit

Oopjen van Rembrandt Anno 2019

Portret van Oopjen anno 2019 op de expositie Door de bank genomen

 

In de expositie “Niet in het Rijks” in Zaandam was  de foto van de hedendaagse versie van Oopjen van Rembrandt te zien.  

Na een oproep van het Rijksmuseum om in het Rembrandtjaar een op Rembrandt geïnspireerd kunstwerk in te sturen gaven meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gehoor. Uiteindelijk openden “slechts” 693 kunstenaars hun eigen kunstwerk op de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Café de Fabriek in Zaandam deed een oproep om een expositie samen te stellen van de niet geselecteerde werken met de titel  “Niet in het Rijks”., waar de hedendaagse versie van Oopjen wel te zien was.

 

"Niet in het Rijks" expositie Rembrandt