Tettie workshop portretten

Workshops fotografie in het Rijksmuseum

Yes! eindelijk was het zover…… ik had me al een tijdje geleden opgegeven voor een aantal Workshop portretfotografie  in het Rijksmuseum in Amsterdam. De workshops worden gegeven in de naastgelegen Teekenschool,  met een geweldige fotostudio. De eerste workshop was mèt Rembrandtlicht en de volgende met het licht van Breitner. Bij de laatste was ook een model aanwezig.

Rondleiding

En daar gingen we dan…. de workshop begint met  een korte rondleiding in het Rijksmuseum. Als eerste werd stilgestaan bij een heel klein zelfportret van Rembrandt.  Samen met de docente Froukje analyseerden we het schilderijtje. Waar komt het licht vandaan, wat is de sfeer, waar kijkt hij naar  etc. Op de linkerwang is een driehoekje licht te zien dat kenmerkend is voor de Rembrandt belichting. 45 graden achter en 45graden schuin voor.

workshop portret

 

Rembrandt

De jonge schilder concentreert zich vooral op de werking van het licht en hoe dat valt op verschillende materialen, waaronder de huid en de wand. Daarbij is sprake van clair-obscur. De ogen, toch het belangrijkste deel van het gezicht, en het voorhoofd, vallen volledig in de schaduw. In eerste instantie valt nauwelijks op dat de schilder de kijker direct in de ogen ziet.

De invalshoek van belichting in het werk is verre van gebruikelijk. Het naar links gewende borstbeeld wordt van achteren beschenen door een sterk strijklicht. Het licht schijnt enkel op een deel van de schouder, de nek, het rechteroor en de kaak, en via de wang nog een beetje op mond en op het puntje van de neus. .[Wikipedia]

Nog even stilgestaan bij twee andere portretten van Rembrandt, de een met een predikant en de ander met een  “gegoede” dame. Het eerste portret met het typerende Rembrand licht geschilderd en het andere met Hollywood licht, dat is recht van voren belicht, waardoor er geen rimpels en schaduwen in het gezicht zijn.

Eregalerij

Door naar de eregalerij met de topstukken van de grote meesters van de zeventiende eeuw.  In de naastgelegen hal met lege wanden, kregen we een zaklamp om met dit harde licht te fotograferen en een 3hoekje op de wang te creëren en met een schaduwrijke andere wang. In groepje van drie gingen we aan de slag, een model, een fotograaf en een belichter met de zaklamp. Super leuk om te doen en te kijken wat het licht doet.

portret InekeVJ door Petra van Es
foto door Petra van Es

Bij het schilderij de Staalmeesters werd ons uitgelegd dat er een bepaalde beweging zit in  de geportretteerde mannen in het schilderij. Alsof iemand net gaat zitten of opstaat. Veel personen  hebben  iets in hun handen, een paar handschoenen, een tasje of ander voorwerp dat aangeeft hoe rijk iemand was bijvoorbeeld.

In groepjes van twee gingen we dit oefenen in de hal met brandschilderde ramen. Heel leerzaam! De ideale instellingen op de camera 125 sluiter, groot diafragma en spelen met de ISO tussen 200 en 800.

Breitner

De workshop fotograferen als  Breitner wordt er gekeken naar met oa de beweging, tegenlicht, lijnen, pinhole, laag standpunt. We gingen in groepjes naar buiten met een camera en een pinhole-lensje. De bedoeling was om volgens Breitner beweging, lijnen en tegenlicht te fotograferen.

Op dat moment stond er voor de ijsbaan een man levensgrote bellen te blazen, de beweging was dus aanwezig, nu nog de juiste positie om tegenlicht, een lage standpunt, en lijnen in de compositie te krijgen door het piepklein gaatje van de pinhole-lens. Deze resultaten zijn in zwart/wit. Doordat de lensopening niet groter is als het gaatje van een spijker is het niet eenvoudig om de compositie, belichting en scherpstelling goe te krijgen.

Amsterdam, Rijksmuseum, Breitner, ijsbaan, bellenblazer

Amsterdam, workshop Rijksmuseum, Breitner, ijsbaan, bellenblazer

 

Studio

Terug in de studio ging de workshop verder en mochten we aan de slag met studiolicht. Hier leerden we ook om goede aanwijzingen te geven aan de modellen, de mede-cursisten.

Bij de Breitner workshop was een model aanwezig die als kimono-meisje gekleed was en de poses aan kon nemen zoals op de schilderijen te zien zijn. Breitner fotografeerde zijn onderwerpen vaak om daarna de schilderijen te maken.

Ik ben erg tevreden over de resultaten van deze workshop en heb erg mooi portretten genaakt, en belangrijker nog, ik heb weer meer mogelijkheden van mn camera ontdekt!

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.