Workshop dubbele belichting bij LouLou Beavers

Workshop dubbele belichting

Op een zaterdagochtend naar Garderen getogen voor een workshop dubbele belichting, oftewel “double exposure”  waarin fotografe  Loulou Beavers een expert is. Altijd leuk om weer een nieuwe techniek  te leren.

Dubbele belichting, een functie die in de camera te vinden is, maar ook met Photoshop gedaan kan worden. Dit kwam nog wel eens voor in de tijd van de filmrolletjes, wanneer er twee foto’s over elkaar genomen werden als  er vergeten was om het rolletje door te draaien  naar de volgende opname.

Theorie

Na enig technisch uitleg, camera instellingen en voorbeelden, gingen we met de groep van 6 cursisten naar buiten om te oefenen met deze vorm van belichting. In het kort komt het er op neer dat de eerste foto met veel blur genomen wordt waardoor er een mooie pastel achtergrond ontstaat. De  tweede foto wordt goed scherp gesteld over de eerste foto genomen. De scherptediepte wordt enorm verkleind maar de sfeer wordt enorm verhoogd.

Als de tweede foto niet goed over de eerste foto heen genomen wordt ontstaat er een “halo” om het onderwerp wat minder mooi is. Witte tinten werken in dit geval niet echt goed en kunnen beter vermeden worden.

Meerdere dubbele belichtingen zijn mogelijk

De opnames kunnen  scherp op scherp gemaakt worden, met de structuur op de structuur, of met een langere sluitertijd. Koele over een warme tint, en met een mooi schaduweffect door een klein diafragma (/f16) van  een lichte lucht met een iets groter diafragma (/f11) en een witte achtergrond van bv takken. Sterk overbelichten kan ook. Belangrijk is om te kijken naar de kleur en de vorm ipv naar het mooie plaatje.

Aan de slag

In de middag verplaatsen we ons  naar landgoed Staverden in Elspeet. Dit is prachtig gelegen in een mooi park, omringd door een bos in herfstkleuren. Hier konden we lekker ons gaan gaan en allerlei situaties uitproberen.

 

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.