Tentoonstelling Schoonheid te koop in Singer Laren. Ingang winkel

Schoonheid te Koop tentoonstelling Singer Laren

In het Singer Laren is tot begin januari 2017 de expositie Schoonheid te koop – Kunsthandel Frans Buffa & zonen  te zien.

Kunsthandel Buffa & zonen

Aan het eind van de 18e eeuw vestigt zich in de Kalverstraat in Amsterdam de kunsthandel Frans Buffa & zonen Een kunsthandel die, onder leiding van diverse eigenaren, meer dan 150 jaar een belangrijke rol speelt in de prenten- en schilderijenhandel van Nederland. In de eerste helft van de negentiende eeuw geeft Frans Buffa vooral prenten uit die onder andere door het Koningshuis en het Rijksmuseum worden gekocht. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw verkoopt Frans Buffa steeds meer schilderijen.

De tentoonstelling

De tentoonstelling toont een overzicht van 150 jaar kunsthandel en geeft inzicht in de dagelijkse gang van zaken in een kunsthandel. Er is een tijdlijn te zien op de muur van de van de Brinkgalerij met een plattegrond van Amsterdam, die veel bekijks trekt en verhalen losmaakt.

Plattegrond Amsterdam

De kunstwerken lichten allen een eigen detail over de geschiedenis van de kunsthandel uit. De diversiteit aan relaties tussen de kunsthandelaar en zijn kunstenaars, klanten en mecenassen lopen als een rode draad door de tentoonstelling. De combinatie van werken als La dame au jabot van Kees van Dongen, het kimonomeisje van Breitner, Le Moulin de Blute-Fin van Van Gogh en Jan Toorop’s Oude eiken in Surrey, maken de tentoonstelling tot een unieke ervaring.

Tijdlijn van de ontwikkelingen

Een samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

In 2013 ontvang het RKD uit particulier bezit het verloren gewaande bedrijfsarchief van de kunsthandel Frans Buffa. Dit archief bevat correspondentie met kunstenaars, (kunst)handelaren en particulieren en intekenboeken voor uitgegeven prenten uit de periode 1836-1940. Aanleiding voor het RKD om verder onderzoek te doen naar de geschiedenis van de kunsthandel en het resultaat in samenwerking met Singer Laren te tonen in een bijzondere tentoonstelling.

Jan Toorop
Toorop’s communicante

Een reactie plaatsen