filmdoek met Normak vanuit Royal Opera House in London

Royal Opera House in de bioscoop

Lang leve de opera

Een fantastisch concept, bedacht door de Royal Opera House (ROH) in de Londense wijk Convent Garden, om de voorstellingen rechtstreeks uit te zenden op bioscoopschermen  in .. jawel… 15oo bioscopen in 35 landen! Dit concept bestaat wellicht al langer, maar voor mij was het de eerste keer dat ik een opera bijwoonde  in een bioscoopzaal.

De live voorstelling wordt ingeleid  met oa en het voorstellen van het  orkest en de solisten. De opera wordt (gedeeltelijk)  ondertiteld in het Nederlands, waardoor het verhaal goed te volgen is.

Het ROH seizoen werd geopend door Bellin’s opera Norma met de Bulgaarse stersopraan Sonya Yoncheva als Norma en de Maltese tenor Joseph Calleja als haar minnaar Pollione.

 

"Norma" in The Royal Opera House vanuit Londen
“Norma” in The Royal Opera House vanuit Londen

Wie is Norma

In de opera Norma worden ongelooflijke mooie duetten gezongen in een spectaculair decor.  De Gallische hogepriesters Norma moet zich verre houden van mannen. In het geheim heeft ze echter een verhouding met de Romein Pollione. Ze heeft zelfs 2 kinderen met hem. Als Pollione haar bedriegt met een jongere priesteres komt Norma’s wereld op losse schroeven te staan en begint haar geheim naar buiten te komen. Hier staan de reacties (in het Engels) van de kijkers.

Twitter en feedback

Tijdens de pauze kon er een reactie gegeven worden op de voorstelling. Grappig dat er ook een Twitter reactie terug kwam van de Royal Opera House.

 

tweet bericht ROH
Royal Opera House tweet

schermafbeelding-2016-09-27-om-22-45-47

 

Wat komt er nog meer?

De volgende opera die vanuit de Royal Opera House wordt uitgezonden in de bioscopen is er een  van Wolfgang Amadeus Mozart.  Così fan tutte, ofwel “Zo doen ze allemaal” of de school voor geliefden dat refereert aan de onbetrouwbaarheid van vrouwen in de liefde. Dus!

Vanuit het ROH worden niet alleen opera’s uitgezonden maar ook ballet voorstellingen, waaronder de “Notenkraker, Sleeping Beauty” en de opera “Madam Butterfly”

Programma boekje Royal Opera House
Programma ROH Londen

Op de website van de Royal Opera House zijn de data van de komende opera-  en ballet voorstellingen te vinden die in de  bioscopen uitgezonden worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.