fototentoonstelling Newton Foam

Museumbezoeken met fototentoonstellingen

Fotografie is hot op het moment. Het Foam museum in Amsterdam en het Museum Hilversum zijn slechts een paar  musea die goede fototentoonstellingen organiseren, en ook Singer Laren had deze zomer  een foto-expositie van  portretfotograaf Hans Hiltermann met het thema YOU.

Hieronder zomaar een greep uit een aantal museumbezoeken van fototentoonstellingen die ik in de zomer van 2016 bezocht heb.

Helmut Newton

In het Foam museum in Amsterdam was een tentoonstelling van Helmut Newton te zien,  een geweldige inspirator en erg goed in storytelling. Newton heeft voor veel grote bladen gewerkt, waaronder de glossy Vogue, en het is te zien dat er voldoende budget is geweest om topfoto’s te maken. Zijn vrije werk is ook sterk, niet helemaal mijn stijl maar het zit zeker heel goed in elkaar. Een geweldige overzichtstentoonstelling van deze legendarische fotograaf.

Museumbezoeken Foam Newton expositie
Helmut Newton in Foam 2016

Singer Laren

In “m’n eigen Singer Laren” waren deze zomer de nietsverhullende portretten uit de serie YOU van de Amsterdamse fotograaf Hans Hiltermann te zien. Hans is zeer betrokken bij zijn expositie en was dan ook met grote regelmaat in dit museum. De expositie is een combinatie van fotoportretten en een videopresentatie.

Hyperrealistische beelden van mensen in een schaduwloze omgeving, allemaal in dezelfde vorm. Ze kijken je stuk voor stuk recht aan, zonder make-up, sieraden of zichtbare kleding. Rimpels, haartjes, vlekjes, de kleinste oneffenheid, alles is te zien. Heldere, bijna surrealistische ogen dwingen je om terug te kijken. Dat maakt YOU voor de kijker tot een fascinerende, soms confronterende ontmoeting.

Museumbezoek fototentoonsteling Hans Hiltermann in Singer Laren
Portretten van Hans Hiltermann in Singer Laren

Museum Hilversum

In Hilversum is tot eind september 2016 Langs de Oevers van de Yangtze te zien, gemaakt door de getalenteerde en oh zo sympathieke Ruben Terlou. De documentaire die hij voor de VPRO maakte heb ik ademloos bekeken. Ruben spreekt Chinees en is in staat om in gesprek te raken met de lokale bevolking over wat er zoal afspeelt langs de rivier.

Terlou reisde stroomopwaarts langs China’s langste rivier, de Yangtze. Van de moderne havenstad Shanghai aan de ontwikkelde oostkust tot diep in het binnenland met de laatste restanten van traditionele cultuur. Hij spreekt vloeiend Chinees en kent de gebruiken door zijn jarenlange verblijf in de Volksrepubliek. Zo kreeg hij een unieke toegang tot het leven van alledag met persoonlijke ontmoetingen en indrukken.

(h)Artgalerij in het Brinkhuis in LarenNH

Monique Neelen is in dit rijtje museumbezoeken in de nazomer 2016 nog te vermelden. Zij reisde met man en campertje door alle landen van de EU, dat zijn er 29, waar ze foto’s maakte van jongeren in hun eigen omgeving. Ze vroeg ze ook hoe ze hun toekomst zien in de EU en de antwoorden hierop zijn verrassend.

Deze YOU-R-O-Teens, eye on the future fototentoonstelling heeft al een tourtje gemaakt door Nederland zoals in de …. Bank en is de hele maand september te zien op de (h)Artgalerij in het Brinkhuis in Laren.

Tentoonstelling o de (h)Artgalerij
Inrichten expositie YOU-R-O-Teens, eyes on the future

Op een multimediatafel zijn ook beelden te zien van de omgeving waarin de tieners wonen. Deze beelden zijn gemaakt door haar partner Peter. Hij schreef ook een blog die je hier kunt lezen: You-R-O-Teens.

expositie fotoportretten EU jongeren op de (h)Artgalerij
You-R-O-Teens “eyes on the future”

Met een mooi artikel in Bel Nieuws. Lees het hier.

Aankomende fototentoonstellingen:

Museum Hilversum

Vanaf 17 september 2016 laat het veelbelovende fotografietalent Annabel Oosteweeghel in OLD LOVE zien dat erotiek tussen ouderen sensueel en mooi is, met nog niet eerder getoond beeldmateriaal.

Oosteweeghel toont in de fototentoonstelling de passie van ouderen. Ze laat door de gelaagdheid in de beelden meer zien dan fotografie alleen; een mix van verlangen, intimiteit, plezier en fantasie. De foto’s vertellen een eigen verhaal, waarbij de ingetogen expressie ruimte laat voor de eigen interpretatie en emoties.

Singer Laren

Vanaf 17 januari 2017 toont Singer Laren een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle hedendaagse fotografen uit Nederland: Desiree Dolron (1963).

Een reactie plaatsen