Puppy van Jeff Koons

Abstract Expressionisme in Museum Guggenheim Bilbao

De titel van de expositie in het Guggenheim Bilbao museum is Abstract Expressionisme. Van opvallend veel Amerikaanse kunstenaars hangen er enorme schilderijen, èn ook heel verrassend veel werk van de Nederlander Willem de Kooning.

Ik was onder de indruk van het werk van Jackson Pollock, Mark Rothko, het blauwe pigment van Yves Klein, Andy Warhol’s wandvullende 150 gekleurde foto’s van Marily Monroe, en de  zonnebloemen van Anselm Kiefer. Allemaal groot, groter, grootst!

150 gekleurde afbeeldingen van Marilyn Monroe door Andy Warhol
150 gekleurde afbeeldingen van Marilyn Monroe door Andy Warhol en de duim van de fotograaf (secretely shot)

 

De Buitenkunst van Museum Guggenheim Bilbao

Bij de ingang van het museum staat de Puppy van Jeff Koons, op de foto nog in z’n wintervacht. Aan de rivierkant, langs de wandel boulevard staan de 73 spiegelende bollen van Anish Kapoor  is er een kunstwerk met rook, zijn de twee meter lange tulpen van Jeff Koons te vinden en staat de reuzen Spin Mamán van 10 meter hoog van  Louise Bourgeois.

De Vaste collectie

Opvallend in de vaste collectie zijn de installaties van staal van Richard Serra. In een zaal ter grootte van een hangar staan een stuk of 10 werken met steeds wisselende afmetingen, groot, klein breed, smal, hoog en laag. “The matter of time” is de naam, en er kan in een soort doolhof achtige spiraal vormen doorheen gelopen worden. Van Serra staat ook een “spiraal” in Museum Voorlinden in Wassenaar.

Op een punt in het museum kan bekeken worden hoe de spiraal er van bovenaf uitziet en hoe je er doorheengelopen bent. Er mocht ook hier niet gefotografeerd worden, maar ja toch een foto gemaakt, evenals van de macquette.

Kunstwerk van staal van Richard Serra

Bij de ingang van het museum is een dynamische wand te zien van Jenny Holz, bestaande uit 9 kolommen als “lichtkranten” van blauwe en rode led lichten van Jenny Holz. Grappig om hier in te lopen, zoals op het filmpje.

 

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.